Wat is nu eigenlijk een keynote spreker?

Een belangrijke vraag waar wij volop in zijn gedoken de afgelopen periode: wat is nu eigenlijk een keynote spreker? Wat maakt een keynote performance anders dan andere presentaties? En wanneer mag je jezelf een keynote spreker noemen? Deze vragen gaat professioneel spreker én medeoprichter van De Speakers Club Niek van den Adel voor je beantwoorden in deze blog.

DE DEFINITIE VAN ‘KEYNOTE SPREKER’

“Er zijn verschillende ideeën over wat een keynote presentatie is,” vertelt Niek. “Zo is het begrip minder bekend in Nederland dan in het buitenland. In mijn ogen is de keynote de belangrijkste inspirerende speech van de dag, degene die de toon zet of het onderwerp van de dag belichaamt. Het verschil tussen een keynote en een normale presentatie is dat keynote spreker vaak een professional is. Jouw werk is om het publiek te verbazen en dat doen op een manier die inspirerend is voor je toehoorders”, stelt de spreker. “Een zanger is dat in de muziekwereld, een keynote spreker is dat in de wereld van presentaties. Hij/zij is bewust bezig met communicatie en visuals, onderscheidt zich van de rest en denkt wereldverbredend. Je bent geen keynote spreker wanneer je ‘gewoon’ een presentatie komt geven, een keynote spreker is in feite een artiest met woorden.”

Mockup - KeynoteSpreker

WHITEPAPER: HOE KIES JE EEN KEYNOTE SPREKER VOOR JE EVENT?

Een event organiseren met de juiste spreker, hoe pak je dat aan?

Wat is een ‘keynote speaker‘ eigenlijk en wat kost een spreker?

De antwoorden vind je terug in onze whitepaper, speciaal opgesteld voor event managers

Naam(Vereist)

JE BENT EEN KEYNOTE SPREKER ALS JE JE VAK SERIEUS NEEMT

Je kan jezelf dan ook niet zomaar een keynote spreker noemen, vindt Niek: “Je bent een keynote spreker als je je vak serieus neemt. Je kan niet 5 minuten van tevoren met je USB-stick komen opdraven. Alles aan jouw performance moet van kop tot staart kloppen. Je zal moeten nadenken over de lichten, over rook, over de opbouw van je verhaal en je performance, de spanningsboog, de kleren die je aantrekt, de manier waarop je beweegt, praat, de inhoud van je presentatie en natuurlijk je taalgebruik – alles moet tot in de puntjes kloppen. Je moet herkenning kunnen oproepen bij het publiek. Het is dus iemand die iets anders dan anderen doet en anders naar dingen kijkt, want dan heb je er als publiek iets aan. Je kan het vergelijken met een concert: de keynote spreker is de leadzanger, de hoofdact. We noemen ze ook wel eens eventpleister. De keynote spreker is degene die na een presentatie van een saaie directeur of vermoeiende professor de toehoorder weer op het puntje van zijn stoel laat zitten.”

HOE WORD JE EEN KEYNOTE SPREKER

De hamvraag is natuurlijk hoe je dan precies een keynote spreker kan worden. De sleutel tot succes, aldus Niek, zit hem in onderscheid: “Een keynote spreker moet verrassend, verwonderend en verbazend tegelijkertijd zijn! Daarom zijn er maar weinig die het echt goed kunnen. Gelukkig is er een hoop te trainen. Iedereen kan een mooi verhaal neerzetten, maar het aanvoelen van een zaal, het stimuleren van interactie en het gebruiken van humor is moeilijk te trainen. Je sensus moet sterk zijn, je moet aan kunnen voelen wat de zaal nodig heeft. Je moet dus vermijden dat je geen interactie/klik krijgt met je publiek en de standaard vermijden. Dat doet namelijk 99% van de mensen die een presentatie geeft al. Zij zijn zich niet bewust of juist te bewust van hun eigen verhaal en vinden daardoor geen aansluiting bij het publiek. Zij focussen zich te veel op de inhoud of vertellen alleen maar verhaaltjes zonder inhoud. De grootste zangers stemmen het programma van hun optredens af op het gejuich en de blije gezichten. Daarom doen ze ook try-outs, zodat ze vervolgens drie/vier jaar hun performance kunnen doen op de manier waarop het publiek het begrijpt en er iets mee kan. Als hoofdact is dit voor een keynote spreker minstens zo belangrijk.”

keynote spreker Niek van den Adel

NIEK VAN DEN ADEL

Niek van den Adel is naast (inter)nationale keynote spreker ook auteur én initiatiefnemer van Speakers Club. Niek’s talks gaan over onderwerpen als veerkracht, klantgerichtheid, leiderschap, inspiratie en zorg – onderwerpen waar hij zelf veel mee te maken heeft gehad en waar hij met gepaste passie, humor en emotie over kan vertellen. Hij weet zijn publiek te raken en bewust te maken van essentiële zaken en kan snel verbinding leggen door zijn positieve en humoristische aanpak. Zijn uitgebreide ervaring en onvermoeibare doorzettingsvermogen maakt hem een waardevolle, gedreven coach en een gevatte sparringpartner.

Wil je ondersteuning, coaching of een programma volgen. Neem contact met ons op. Ook kan je nog even kijken op de download pagina voor eigen ontwikkeling!