Interview Laurien Verstraten: Wat kan je leren van een presentatrice?

Presenteren: het is een vak apart. Of je nu voor een camera staat of op een podium om een event te presenteren, het is niet gewoon een kwestie van staan en gaan. Hoe ga je nu het beste om met camerawerk? Wat kan je doen aan voorbereiding voor een opname of een andere presentatieklus? En hoe zorg je dat je persoonlijk blijft als presentator? Deze vragen legden we voor aan presentatrice en Speakers Club coach Laurien Verstraten. Zij legt je alles uit wat je wil weten over de ins en outs van presenteren en voor de camera staan. Lees je mee? 

Wat zijn gouden tips wanneer je voor de camera staat? Waar hou je altijd rekening mee?

“Sta altijd stil bij twee dingen: wat is je doel en wie is je doelgroep? Mensen kunnen heel snel hun doel kwijtraken tijdens het spreken als ze voor publiek staan, maar zeker ook als ze voor de camera staan. Dan weten ze ineens niet meer wat ze moeten zeggen. Wees je er bewust van waar je eigenlijk heen wil met je verhaal. Welke boodschap wil je overbrengen? Focus je daarop en niet op: wat vindt mijn omgeving hiervan? Heb ik wel leuke kleren aan? Vinden ze niet dat ik rare dingen zeg?  

Als we voor een camera staan, worden we ineens overbewust. Mensen raken van hun à propos door de camera, waardoor ze ineens als een soort robot gaan praten en zichzelf verliezen. Daarom werkt het goed om in gedachten iemand uit je doelgroep achter de camera te plaatsen. Visualiseer tegen wie je spreekt. Dan kan je door blijven praten alsof je tegen die persoon praat en pas je daar je intonatie en mimiek op aan. Dit kan de nodige training vergen, maar is zeker aan te leren. 

Het gaat er uiteindelijk altijd om wat je wil overbrengen bij je publiek. Hou daarom ook altijd voor ogen wat je wil dat er bij je publiek blijft hangen. Daarbij helpt het om te spreken vanuit een vaste opbouw van inleiding – kern – conclusie. In je inleiding zeg je iets waardoor je mensen triggert, bijvoorbeeld door iets dat recentelijk in het nieuws is geweest of iets wat je zelf hebt meegemaakt. Het moet bij jouw publiek in ieder geval tot de verbeelding spreken. Door hier persoonlijk te worden, creëer je direct een gunfactor voor jezelf. De kern gebruik je om met punten je verhaal te onderbouwen. In de conclusie kom je vervolgens tot een samenvatting en verwerk je een Call To Action. Zet mensen aan tot denken of tot kopen, afhankelijk van wat je wil bereiken.” 

Hoe kan je je het beste voorbereiden?

“Daar zijn verschillende manieren voor, afhankelijk van wat je presenteert en hoe diep je ergens op in wil gaan. Weet jouw doelgroep al veel van het onderwerp of is het voor hen nieuw? Als het gaat het om een diepte-interview of een liveshow of webinar van een uur waar veel voorkennis voor nodig is, duik ik ergens helemaal in. Je hebt voorgesprekken met de klant, de regisseur of degene die je interviewt, je maakt presentatiekaartjes, en zorgt dat je weet waar het ongeveer naar toe gaat. Wat vinden zij het belangrijkst en moet sowieso in het item terugkomen? Wat is hun doel?  

Soms presenteer je voor een breder publiek, daar moet je dan ook je voorbereiding op aanpassen. Dat heb ik bijvoorbeeld voor de tv-programma’s die ik presenteer op RTL of SBS. Daar kijken veel mensen naar die vaak nog niks over een specifiek onderwerp of bedrijf weten. Juist dan bereid ik me over het algemeen minimaal voor, want dan komt mijn performance het meest natuurlijk over. Uiteindelijk moet het altijd overkomen alsof je het ter plekke bedenkt, te veel voorbereiding is dus ook niet goed. Door rustig te praten en bij het verhaal te blijven, voorkom je dat je de draad kwijtraakt en gaat stamelen. Is een item niet live? Vraag dan na afloop of nu aan alle wensen is voldaan of dat er nog iets extra’s opgenomen moet worden. Dan weet je zeker dat je alles gecoverd hebt.”  

Hoe zorg je dat je authentiek blijft? Hoe maak je het persoonlijk?

“Ga bij het onderwerp op zoek naar waarom jij hier verbinding mee hebt. Juist door open te zijn en jezelf te zijn, kan je verbinden. Zoek daarom naar raakvlakken met het onderwerp. Al zijn het maar kleine dingetjes, het kan ervoor zorgen dat mensen sympathie voor je krijgen. Vertel in je inleiding (of tussendoor) eens iets over jezelf. Door een beeld te schetsen van iets dat jij hebt meegemaakt. Door het meegeven van iets persoonlijks, maak je echt connectie met je publiek.  

Ik moest een keer iemand interviewen die heel zenuwachtig was. Wees dan vooral menselijk: ik gaf aan dat het niet uitmaakte als het niet goed ging, dat ik het wel op zou vangen. ‘We hebben gewoon samen een gesprek, je hoeft alleen maar mijn vragen te beantwoorden.’ Door empathie te tonen, je in de ander te kunnen verplaatsen, kan je je interviewee op z’n gemak stellen en zal de opname een stuk soepeler verlopen. Zo blijft iemand ook authentiek en krijg je het meest natuurlijke gesprek.  

Nu ontkom je soms natuurlijk niet aan een autocue met specifieke teksten. Bij presenteren komt soms ook een stukje acteren kijken, want presenteren en acteren hebben veel raakvlakken. Voor de camera spreken doe je niet hetzelfde als je praten naast je partner op de bank of in de kroeg met je vriendinnen. Dat werkt niet voor een publiek of de camera. Dan moet je extra aan, energie geven! Houd ook hierbij weer iemand in gedachten tegen wie je je verhaal vertelt. Speel met de camera: gebruik je handen, mimiek en intonatie. Ook dat kan je inzetten om het persoonlijker te maken.” 

Wat zijn jouw trucjes wanneer je werkt? Waar val jij altijd op terug? 

“Ik noem het niet echt een truc, maar ik denk altijd vanuit de klant. Waar heeft jouw klant behoefte aan? Waar kan ik iets oppakken? Hoe kan ik dit het beste invullen? Wees duidelijk, maar ook coöperatief en aardig. Denk in oplossingen in plaats van in problemen. En blijf daarbij vooral jezelf.  
 
Zorg er daarnaast tijdens een live presentatie voor dat je een paar anekdotes paraat hebt die je altijd kan delen met het publiek als je even vastloopt. En maak presentatiekaartjes, met de belangrijkste punten erop. Zorg dat jij in charge blijft. Je bent echt de host van een show of programma. 

Sinds de pandemie wordt er van mensen verwacht dat ze steeds meer voor de camera spreken. Een paar simpele tips? Kijk naar de lens in plaats van naar jezelf in het scherm. Zorg dat de lens op ooghoogte staat. Check van tevoren waar het licht het beste is en welke achtergrond je kiest. En wees je bewust van je houding en stemgebruik.  

Vaak praten we voor een camera te snel, te zacht en te hoog. Spreek dus rustiger en harder dan je gewend bent en eindig je zinnen laag. Als je een zin hoog eindigt, dwing je jezelf om door te praten. Dat brei je er geen einde aan. Dus zet tijdig een punt en houd je zinnen kort. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker. Behalve als je een vraag stelt, natuurlijk. Zorg dan dat je stem omhoog gaat aan het einde van de zin. De meeste mensen doen dit in het dagelijks leven prima, maar worden zich voor een publiek of de camera overbewust. Training zorgt dat jij ook voor de camera of voor een publiek op je gemak gaat zijn en deze techniek op de juiste manier toepast.” 

Waarom werk je graag met Speakers Club samen? Wat maakt deze club voor jou aantrekkelijk? 

Speakers Club is een fijne en inspirerende club om mee samen te werken. Iedereen heeft weer een andere achtergrond en expertise. Dus je leert heel veel van elkaar. Daarnaast vergroten we elkaars netwerk door de verschillende events, trajecten en masterclasses die we gezamenlijk leiden. Hierdoor versterken we elkaar enorm en dat merk je echt aan de sfeer binnen de club en de manier waarop we allemaal samenwerken. 

CAMERATRAINING VOLGEN?

Om anderen te helpen om ook zelfverzekerd en ontspannen voor een livepubliek of een camera te staan geeft Laurien cameratraining. Of je nu voor een televisiecamera staat of een zakelijke presentatie moet geven, Laurien kan je helpen door onder andere te coachen op intonatie, lichaamshouding, mimiek en verhaalopbouw. 

LAUREN VERSTRATEN

Laurien Verstraten groeide op in een muzikale familie en greep zelf iedere gelegenheid aan om op te treden met haar zang- en muziektalenten. Ook presenteren vond ze fantastisch. Na het afronden van haar studie Rechten aan de Universiteit van Amsterdam besloot ze toch een creatiever pad in te slaan. Ze deed de opleiding Muziektheater aan het Artez Conservatorium en volgde verschillende cursussen en lessen om haar zang-, acteer- en presenteerskills naar een hoger niveau te brengen. Inmiddels heeft ze rollen gehad in bekende Nederlandse televisieseries als GTST, Moordvrouw en Brugklas en presenteerde ze meerdere programma’s voor zowel RTL als SBS6, waaronder Campinglife (RTL4) en Ondernemerslounge (RTL7 & RTLZ).   

Wil je ondersteuning, coaching of een programma volgen? Neem contact met ons op. Ook kan je nog even kijken op de download pagina voor eigen ontwikkeling.