4 tips voor het krachtig afsluiten van je presentatie

“Bedankt voor uw aandacht, dat was mijn presentatie!” Niet bepaald een einde om over naar huis te schrijven, vind je ook niet…? De afsluiting van je presentatie is cruciaal. Het is het laatste wat je publiek zal horen en onthouden. Daarom is het van groot belang om een sterke closing te geven die een blijvende indruk achterlaat. In dit blogartikel delen we enkele waardevolle tips om jou te helpen bij het creëren van een krachtige afsluiting voor je presentatie. 

Waarom is de afsluiting zo belangrijk?

Voordat we gaan kijken naar manieren waarop je jouw presentatie krachtig kan afsluiten, moet je eerst begrijpen waarom dat zo belangrijk is. Mensen hebben van nature behoefte aan closure, een gevoel van afronding en voltooiing. En dat is precies wat je met een krachtige afsluiting kan bieden aan je publiek. Zo maak je impact met jouw verhaal, dat is immers wat je wil. Of je nu professioneel spreker bent of de jaarplannen aan jouw team of medewerkers presenteert. Het laatste wat je immers wil is dat jouw publiek de zaal verlaat met het gevoel “Wat heb ik nou echt geleerd?” of “Wat moet ik nou anders doen?”.  

Daarnaast draagt een sterke closing ook op andere manieren bij aan het succes van je presentatie:  

Je kan er een blijvende indruk mee achterlaten, je boodschap kracht bijzetten en je publiek aanzetten tot actie. Genoeg redenen dus om goed stil te staan bij de afsluiting van je presentatie! 

Oké, genoeg theorie! Laten we nu kijken naar hoe je daadwerkelijk zo’n krachtig einde kan neerzetten. Daar komen deze 4 tips vast goed bij van pas…  

1. VERMIJD CLICHÉS

Een van de belangrijkste dingen die je moet vermijden bij het afsluiten van je presentatie, zijn clichés. Het gebruik van uitgekauwde uitspraken zoals “Bedankt voor uw aandacht, dat was mijn presentatie!” zal je niet onderscheiden van de massa. Het is belangrijk om creatief te zijn en iets unieks te bedenken dat past bij jouw stijl en het onderwerp van je presentatie. Denk na over wat je wil dat je publiek onthoudt en formuleer een afsluiting die dat doel bereikt. Dat zorgt ervoor dat je presentatie blijft hangen bij je publiek. Het is het laatste wat ze zullen horen en onthouden. Door je presentatie op een positieve en gedenkwaardige manier af te sluiten, vergroot je de kans dat je boodschap beklijft en dat je publiek later nog steeds aan je presentatie terugdenkt. Een krachtige afsluiting maakt van jouw presentatie een onvergetelijke ervaring. 

Een goed voorbeeld van een unieke afsluiting: Roger Frampton die zijn publiek aanspoort tot actie

2. Hou het dicht bij jezelf

Bij het kiezen van een afsluiting is het essentieel om dicht bij jezelf te blijven. Natuurlijk kun je iets baanbrekends proberen – denk aan confettikanonnen, opgaan in rook, you name it– maar als het niet bij jou als spreker past, zal het niet oprecht overkomen en dus niet effectief zijn. Denk na over je eigen persoonlijkheid, je stijl van spreken en je doelgroep. Wat past bij jou en wat zal resoneren met je publiek? Zorg ervoor dat je afsluiting authentiek is en dat het jouw boodschap op de juiste manier overbrengt.  

Om je op weg te helpen, hier wat korte tips om authentiek te zijn:  

– Wees openhartig Authentiek spreken betekent eerlijk en open zijn over je gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld, als iemand je vraagt hoe je je voelt over een bepaalde situatie, zou je eerlijk antwoorden in plaats van een antwoord te geven dat je denkt dat acceptabel of verwacht is. 

– Wees consistent: Authentiek spreken betekent dat je woorden consistent zijn met je waarden en overtuigingen. Bijvoorbeeld, als je sterk gelooft in duurzaamheid, kan je spreken over het belang van recycling en groene praktijken. 

– Durf kwetsbaar te zijn: Authentiek spreken kan ook betekenen dat je je kwetsbaar opstelt. Dit betekent dat je bereid bent om je angsten, zorgen, fouten en onzekerheden te delen. 

Onthoud dat authentiek spreken niet betekent dat je altijd moet zeggen wat je denkt, ongeacht de gevolgen. Het betekent dat je op een oprechte en respectvolle manier communiceert die trouw blijft aan wie je bent. 

Mockup - PresentatieCanvas

PrESENTATIE CANVAS©

Het Speakers Club presentatiecanvas© zet je aan tot denken!

Welke boodschap je wil overbrengen, hoe sluit je aan bij je doelgroep en welke middelen je gaat inzetten. Vul het in met je eigen content!

What is your next level?

3. Maak gebruik van een terugkerend element

Een effectieve manier om je presentatie af te sluiten is door gebruik te maken van een terugkerend element. Als je een rode draad of thema hebt gevolgd in je verhaal, is er niets beter dan dit element nog een keer te laten terugkomen in je afsluiting. Het zorgt voor een gevoel van consistentie en volledigheid in je presentatie. Dit kan bijvoorbeeld een citaat zijn dat je eerder hebt gebruikt, een visuele afbeelding die betrekking heeft op je verhaal, of zelfs een verhaal dat je kort samenvat. Door dit element op een verrassende manier te gebruiken, geef je je publiek een memorabele ervaring en versterk je de impact van je boodschap. 

Een voorbeeld van een terugkerend element als afsluiting: een vogel die ontsnapt uit een gouden kooi die als metafoor wordt gebruikt voor het afstand doen van de ivoren toren van de corporate wereld

Dit is immers het laatste moment waarop je de belangrijkste punten van je boodschap kunt herhalen en benadrukken. Het geeft je de mogelijkheid om een samenvatting te geven, de kerngedachte te versterken en je publiek te herinneren aan de belangrijkste inzichten die je hebt gedeeld. Door een sterke afsluiting te creëren die nauw verbonden is met je boodschap, verhoog je de impact en het begrip van je publiek. 

4. Sluit af met een krachtige call-to-action

Een sterke afsluiting kan ook dienen als een oproep tot actie. Het is het moment waarop je je publiek kunt inspireren om in actie te komen of om verdere betrokkenheid te tonen. Wat wil je dat je publiek doet of denkt na het horen van je presentatie?  Door een duidelijke call-to-action op te nemen in je afsluiting, motiveer je je publiek om stappen te zetten, om te delen wat ze hebben geleerd, om contact met je op te nemen, of zelfs om verandering teweeg te brengen. Dit geeft je presentatie een tastbaar resultaat en vergroot de impact ervan. 

Kortom, een sterke afsluiting is van cruciaal belang voor een succesvolle presentatie. Het laat een blijvende indruk achter, versterkt je boodschap, biedt emotionele voldoening aan je publiek en stimuleert tot het ondernemen van actie. 

zelf aan de slag?

Ben jij zelf je verhaal het craften om je performance zo sterk mogelijk te maken en wil je graag ondersteuning van een professioneel spreker of content expert? Neem dan eens een kijkje op onze custom coaching pagina

Wil jij ook aan de slag met jouw sprekersskills en heb jij ambitie om op grote podia te staan als spreker? Schrijf je dan in voor onze masterclass ‘Professioneel Spreken’. Daarin leer je in twee dagen alle ins en outs van succesvol sprekerschap en nemen we je mee in de essentiële pijlers van een geslaagde performance: ‘Content’, ‘Design’ & ‘Delivery’. Ben jij erbij?

Mockup - PresentatieCanvas

MAILSERIE: 'dit kan je leren van een professioneel spreker'

Wil jij aan de slag met de 4 sprekerslessen van professionele sprekers? Schrijf je dan hier in voor onze 5 dagen durende mailserie: iedere dag een mail met een concrete tip en opdracht om deze lessen toe te passen.

What is your next level?