4 (spreek)technieken om je verhaal krachtiger over te brengen

In ons onderzoek naar keynote sprekers gingen wij in gesprek met verschillende professionele sprekers van Nederlandse bodem. Zo ook met Jaap Bressers. Hij gaf een ding heel duidelijk aan: het verhaal is wat inspireert. “Kennis pompen doet mij niks. Persoonlijk vind ik dat er weinig sprekers zijn die me echt kunnen inspireren. Als spreker moet je iets te brengen hebben, je moet mensen in je verhaal kunnen zuigen.” Hoe je dat dan precies doet? Op basis van het interview met Jaap hebben wij 4 (spreek)technieken om je verhaal (nog) krachtiger over te brengen voor je uitgewerkt.

1. MAAK PERSOONLIJKE LINKS

“Een persoonlijke verhaal of anekdote raakt mij”, stelt Jaap. “Het is voor het publiek waardevol wanneer zij iets met jouw content kunnen. Ze moeten het gevoel hebben dat je met hen bezig bent. Ik heb geleerd om mijn eigen ervaringen te linken aan uitdagingen die spelen onder mijn publiek, zodat zij zich beter met mijn verhaal kunnen identificeren en er belangrijke take-aways uit kunnen meenemen.”

Mockup - SprekersCanvas

SPREKEN IS EEN VAK: SPREKERSCANVAS

Met het Speakers Club
sprekerscanvas zorg jij ervoor dat jij jouw positionering als spreker duidelijk krijgt.

Deze download kun je zelf invullen zodat je kunt ontdekken wat je nog nog scherp moet krijgen om een goed boekbare spreker te worden.

Naam(Vereist)
Betaalmethode

2. HOUD GEDETAILLEERDE VOORGESPREKKEN

Wanneer je wilt inspelen op de uitdagingen die jouw publiek ondervindt is het belangrijk om goede voorgesprekken te voeren, geeft Jaap aan: “Ik maak veel maatwerk en graaf tijdens het voorgesprek altijd flink door. Zo kan ik verhalen meenemen op basis van wat er in dat gesprek naar voren komt en kan ik mijn performance afstemmen op het publiek waar ik voor zal staan. Ik wil klanten het mooiste verhaal bieden wat ik voor ze heb. Ik hou niets achter en geef alles, ook tijdens een voorgesprek. Het is ongelofelijk wat je met een beetje oprechte aandacht en interesse kan bereiken..”

3. WEES FLEXIBEL MET JE CONTENT

Om je verhaal goed op je publiek af te stemmen is het belangrijk om flexibel te zijn met je content. Ook tijdens je presentatie zelf kan dit een handige skill zijn, aldus Jaap: “Tijdens mijn performance spring ik soms nog een keer terug of juist een stukje naar voren in mijn content. Dat is voor mijn verhaal heel belangrijk. De presentatie die ik gebruik is niet leidend, waardoor ik me niet vast hoef te houden aan de volgorde van de slides. Volg je publiek. Zijn ze extra geïnteresseerd bij een bepaald onderdeel, ga de verdieping in. Is een punt al duidelijk, ga verder op een ander waardevol onderdeel. Er is niets zo erg als een spreker die zijn slides afwerkt.”

4. BLIJF DICHT BIJ JEZELF

Als laatste geeft Jaap een tip die misschien voordehand liggend lijkt, maar dat lang niet altijd is: “Vertel vanuit je hart, dat is heel fijn om naar te luisteren. Dan kun je het bijna niet mis doen. Als je heel erg in je hoofd zit, haken mensen bij het begin af. Vertel over wat dicht bij jou staat, waar je passie voor hebt, wat je doorleeft hebt. Veel sprekers hebben iets gelezen en vertellen dat op hun manier door. Iemand anders kan dat ook hebben gelezen, maar hoe je het overbrengt, dat is de uitdaging. Kwetsbaarheid vind ik ook mooi op het podium, net als humor. Maak het uniek, zorg dat het van jou is. Dan komt je verhaal krachtig over.”

Jaap Bressers

JAAP BRESSERS

Jaap Bressers (1983) heeft van jongs af aan een doel: alles uit het leven halen. Aanvankelijk doet hij dat door het liefst zo hard mogelijk te werken om zijn droom te verwezenlijken: topmanager worden na zijn studie Internationaal Management. Op zijn 21e verandert alles. Een frisse duik in zee loopt uit op een hoge dwarslaesie. Na een zware revalidatieperiode besluit Jaap zijn leven een totaal andere draai te geven.

Wil je ondersteuning, coaching of een programma volgen. Neem contact met ons op. Ook kan je nog even kijken op de download pagina voor eigen ontwikkeling!