Wat maakt een echte keynote spreker?

Een definitie vinden van de term ‘keynote spreker’ is lang zo makkelijk nog niet. Of het nu komt omdat het begrip niet eenduidig is óf omdat het uit meerdere aspecten bestaat, het lijkt erop dat zelfs professionele sprekers niet allemaal hetzelfde beeld hebben van een keynote spreker. Om hier meer grip op te krijgen gingen wij in gesprek met professioneel spreker Ruud Veltenaar. Hij vertelt ons over zijn kijk op het sprekerslandschap, de kracht van verhalen en emoties én het effect van design op je performance.

SPREKERS MAKEN IMPACT

“Sprekers komen schrikbarend vaak weg met slechte content, slechte visuals, slechte delivery of alle drie,” stelt Ruud. “De valkuil van veel sprekers is dat ze op het toneel staan voor zichzelf, niet voor de zaal. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om zalen te vullen: je krijgt veel te maken met no-show en weinig interesse, maar dat ligt niet aan kwaliteit van de sprekers of workshops. Er is veel keuze in parallelsessies. Het gaat om een verdieping van kwaliteit, van verhalen, en een verbetering van performance.”

“You make things better by making better things”

Mockup - KeynoteSpreker

WHITEPAPER: HOE KIES JE EEN KEYNOTE SPREKER VOOR JE EVENT?

Een event organiseren met de juiste spreker, hoe pak je dat aan?

Wat is een ‘keynote speaker‘ eigenlijk en wat kost een spreker?

De antwoorden vind je terug in onze whitepaper, speciaal opgesteld voor event managers

Naam(Vereist)

INHOUD VAN EEN ECHTE KEYNOTE SPREKER

“De inhoud is minstens zo belangrijk, maar met alleen inhoud kom je nergens. Je staat er als spreker niet om je verhaal vertellen, maar om ze in beweging te krijgen. Mensen in gang zetten, te schofferen, te beroeren, te ontroeren. Dat is niet het doel, maar wel het middel om in ze beweging te krijgen. Het moet in balans zijn met elkaar. Anders is het niet relevant en is er geen weg van A naar B. Het is als op een missie zijn, hetzelfde als een expeditie: sprekers helpen mensen om meer impact te maken met verhalen. Meer heb je niet nodig. Onderweg stel je dat bij: de reis op zich is het doel, niet het eindstation.”

KRITIEK INCASSEREN

De zeilen kunnen bijstellen is dan ook een belangrijke eigenschap in een spreker, aldus Ruud: “Goede kritiek is uitermate waardevol. We kunnen iets van topsporters leren, zij krijgen de hele dag kritiek van hun coaches. Als je beter wil worden, moet je goed met kritiek kunnen omgaan, anders kun je niet verbeteren. Niet iedereen hoeft spreker te worden, maar je moet wel een verhaal kunnen vertellen. Presenteren aan mensen om daarmee aan het werk te gaan is anders dan aan een zaal presenteren. Het is niet nodig om dat van iedereen te verwachten, maar als dat wél je doel is, zal je met kritiek moeten kunnen omgaan.”

MINDER AFLEIDING

Ook houdt dat in dat je kritisch naar je performance moet kijken, zo vindt Ruud. Want je performance bestaat naast je verhaal en je delivery ook uit de visuele ondersteuning die je gebruikt. En die mag volgens Ruud best wat minder afleidend zijn: “De focus moet op het verhaal liggen, niet op mij. Het beeld is ondersteunend, dus ik wil het beeld niet laten invliegen of routes gebruiken; ik wil niet praten vanuit hoofd maar hart. En dan wil je zo min mogelijk afleiding. Ik gebruik ook niet altijd foto’s. In het begin wel, dan kan het verwonderen, verbazen, irriteren en wellicht zelfs mensen boos maken. Sommige mensen lopen boos weg. Dat vind ik eigenlijk het mooiste wat er is, dat betekent dat ik het hardst binnenkwam en dat blijft weken hangen. In de loop der jaren heb ik mijn performance wel bijgevijld om hem te actualiseren. Er zijn soms mensen die in zaal zitten die mij vaker hebben horen spreken, dus het verhaal moet niet hetzelfde zijn. Het is eigenlijk best een lastig vak. Je ontwikkelt er een kunst voor in de loop van de jaren. Ik ben niet op zoek naar beste beeld, maar het beeld dat de meeste impact heeft. Als ik eerder ga slapen, kan dat nog meer impact hebben dan het beeld wat ik heb uitgekozen.”

Ruud Veltenaar

RUUD VELTENAAR

Ruud Veltenaar is niet alleen een veelgevraagd spreker maar heeft een aantoonbaar trackrecord van bijna 30 jaar als duurzaam ondernemer, inspirerend leider en impact investor. Als progressor werk hij elke dag keihard aan een meer duurzame leefomgeving en eerlijke maatschappij. Als scientivist weet hij eenvoudig zin en onzin van elkaar te scheiden, net zoals doel van bedoeling.

Wil je ondersteuning, coaching of een programma volgen. Neem contact met ons op. Ook kan je nog even kijken op de download pagina voor eigen ontwikkeling!