De kracht van een goede nieuwjaarsspeech

De kracht van een goede eindejaars-of nieuwjaarspresentatie

Door: Nancy Rademaker, Speakers Club Coach, trainer en Internationaal Professioneel spreker.

Onlangs stond ik op een internationaal podium, als afsluitende spreker tijdens een conferentie waar meerdere MT-leden hun eindejaarspresentaties gaven. Zoals altijd was ik vroeg aanwezig om de sfeer te proeven, de inhoud van het programma te begrijpen en me in te leven in mijn publiek. Dat bleek al snel een leerzame ervaring, maar niet in positieve zin.
Voordat ik zelf het podium op ging, mocht ik tweeënhalf uur lang luisteren naar eindeloze reeksen cijfers, grafieken en complexe analyses. Eerlijk gezegd voelde het alsof de cijfers door de strotten van de medewerkers werden geduwd. Geen structuur, geen verhaallijn, en vooral geen verbinding. Terwijl ik daar zat, stelde ik mezelf een vraag die ik vaker stel:

Hoe kan dit?

Een eindejaarspresentatie is een belangrijk moment, net zo goed als een nieuwjaarsspeech. Beiden bieden een kans om terug te kijken op een jaar vol successen en uitdagingen, en vooruit te blikken naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Het is het moment waarop je mensen raakt, inspireert en motiveert om met frisse energie het nieuwe jaar in te gaan. En toch zie ik dit zo vaak misgaan.

Waarom gaat het mis?

Het probleem is niet dat er geen voorbereiding is. Integendeel, vaak wordt er veel tijd, geld en energie gestoken in deze presentaties. Maar juist die investering verdient méér focus: niet alleen op de inhoud, maar ook op de vorm. Een sterke presentatie vraagt om meer dan ‘de directeur zijn’ of een mooi rapport. Het draait om vertelkracht. Mensen onthouden namelijk niet alles wat je zegt, maar ze onthouden wél hoe je hen zich laat voelen.

Hoe dan wél?

Om een eindejaarspresentatie effectief te maken, zijn er een paar eenvoudige, maar essentiële stappen die je kunt nemen:

1. Less is more

Je publiek hoeft niet álles te weten. Kies één of twee centrale thema’s die relevant zijn voor de mensen in de zaal. Een heldere boodschap overtuigt altijd meer dan een stortvloed aan informatie.

2. Raak de emotie

Wat wil je dat mensen voelen na jouw presentatie? Enthousiasme? Urgentie? Trots? Bouw je verhaal op rond die emotie. Begin met een persoonlijke anekdote, een inspirerend succesverhaal – of juist een kwetsbare ‘mislukking’ die jullie veel heeft geleerd!

3. Kies de juiste verteller

Niet iedereen op een leidinggevende positie binnen de organisatie is automatisch een goede spreker. Laat iemand presenteren die werkelijk verbinding kan maken. Of zorg dat degene die zal moeten speechen coaching krijgt om het verhaal te versterken.

4. De omgeving doet ertoe

De presentatielocatie is bepalend voor de impact. Kies een ruimte die past bij je verhaal. Ik geef presentaties in allerlei settings, maar ons clubhuys het Neherlab Auditorium blijft een favoriet. Het is een intieme, sfeervolle ruimte waar mensen zich op hun gemak voelen, en waar verhalen echt landen. Door de steile tribune heb je echt (oog)contact met je publiek. Het is dus gemakkelijk om je publiek te lezen, maar ook om interactie op te zoeken.

5. Durf anders te zijn

Experimenteer met de vorm. Moet alles in één keer? Of kun je meerdere sessies plannen? Soms werkt het beter om in kleinere groepen te presenteren, zodat mensen zich meer betrokken voelen en interactie mogelijk is. En wat doe je met je slides? Zijn ze nog steeds even saai? Met veel bullet points? Maak er iets unieks van, met de technologie van vandaag is het bijna onmogelijk om er niét iets moois van te maken. En ook hier geldt: weet je niet hoe, schakel dan professionals in. Wij kunnen ook bij presentatie design ondersteunen.

make it memorable checklist mockup

CHECKLIST: MAKE IT MEMORABLE

Ben je benieuwd hoe je een memorabele presentatie kunt geven?

En hoe je ervoor zorgt dat mensen jouw boodschap onthouden?

Hier vind je een handige checklist met tips over aandacht, beweging, geheugen en meer om jouw presentatie te versterken. Download de checklist hier.

Naam(Vereist)

Het verschil maken 

Toen ik eenmaal op het podium stond, voelde ik de verwarring en vermoeidheid in de zaal. Het was aan mij om de energie te keren en een gevoel van inspiratie achter te laten. Dat lukte – maar ik had liever op de schouders gestaan van de presentaties vóór mij.
Een goede nieuwjaarsspeech is geen hogere wiskunde. Het vraagt aandacht, de juiste keuzes en misschien een beetje hulp. Maar als je het goed doet, is het een moment dat je mensen bijblijft. En dat is onbetaalbaar.

 

Klaar om je verhaal te vertellen? 

Wil je echt verschil maken? Wil je je team niet alleen informeren, maar ook inspireren? Laten we samen kijken hoe jij een nieuwjaarsspeech kunt geven die werkelijk raakt. Neem gerust contact met me op. Samen maken we jouw boodschap onvergetelijk.

Nancy Rademaker

Nancy Rademaker

Nancy is een Speakers Club coach, partner en internationaal gewaardeerde spreker die zich richt op digitale transformatie, klantgerichtheid, AI, en leiderschap. Ze reist sinds 2016 met leiders naar innovatiehubs zoals Silicon Valley, waarvan ze de inzichten gebruikt voor haar keynotes. Met meer dan 20 jaar ervaring, waaronder vijf jaar bij Microsoft, combineert Nancy haar technologische expertise met haar passie voor onderwijs en training. Ze benadrukt hoe technologie menselijk gedrag en innovatie beïnvloedt.

Meer over Nancy

Wil je ondersteuning, coaching of een programma volgen. Neem contact met ons op. Ook kan je nog even kijken op de download pagina voor jouw verdere eigen ontwikkeling!

 

Waarom het Neherlab Auditorium?