Ego in sprekersland

Als ik de kleedkamer binnenkom van het theater, staat daar een bakje S. Pellegrino voor Joep, een verzameling 0% biertjes en een bakje met M&M’s. Alleen de blauwe, welteverstaan. Ze hadden de ietwat onschuldig getrachte grap toch letterlijk genomen in de opdrachtbevestiging. Na de voorstelling volgt een staande ovatie van de 800 aanwezigen. Ik blij, publiek blij, de opdrachtgever betaalt met een enorme lach de 3000,- die ze gefactureerd krijgen. Best een aardig vak dat spreken.

Als ik thuis kom, dan duwt Kim mij een poepluier in mijn handen van Anna, onze jongste. Puck een van de tweeling kruipt krijsend op schoot; Fien had haar speelgoed afgepakt. Nog voordat ik de woonkamer binnen ben gekomen, waar zich een lichtelijke Tjernobyl heeft afgespeeld van kinderspeelgoed, wordt mij gesommeerd de kinderen naar bed te brengen. …En wordt het ego van de internationale spreker en bestsellerauteur Niek van den Adel, die net een staande ovatie heeft gekregen, door 800 mensen de hemel werd ingeprezen, blauwe M&M’s krijgt en waarbij de dosis adrenaline nog door zijn lichaam raast, gereduceerd tot 0%. Kim noemt het ook wel de ‘Houd Niek met beide benen op de grond’ Stichting. En die is overigens nodig ook.

ONJUIST BEELD OVER JE WERKELIJKE IK

Voor de mensen die mijn kennen; een beetje ego is mij niet vreemd. Sterker nog, ook niet bij al mijn collega’s. Dagelijks mailtjes en brieven krijgen hoe fijn mensen het vinden dat ik mijn boodschap vertel. Schouderklopjes, tranen, hard gelach, alles om wat ik tentoonstel op dat podium; het doet iets met mijn zelfbeeld. En dat bedoelen we met ego, een onjuist beeld over je werkelijke ik. Ik ben spreker, maar ook papa, beide is Niek. Soms met applaus, soms met een poepluier. Vanuit het Latijn betekent ego letterlijk; ik. Maar Sigmund Freud en Carl Gustav Jung waren het er over eens dat het in het leven gaat om ‘steeds je ik beter te leren kennen’ en je zo ook je schaduw (je onhandige eigenschappen) omarmt.

Maar voordat we ego als iets negatiefs beschouwen, laten we eens kijken hoe je deze kan gebruiken als spreker. En als je er echt teveel van hebt, heb ik een advies voor je: Ga trouwen en krijg kinderen. Het is in ieder geval hard werken om niet te gaan geloven dat het verhaal dat jij op het podium vertelt, ook altijd 100% jij is.

WAT ZIE JE?

Je laat het publiek een gedeelte van jezelf zien, een gedeelte van je inhoud en een gedeelte van je emoties. Het is namelijk niet interessant om altijd te vertellen dat ik in de morgen gepoept heb op de wc, ruzie heb gemaakt met de slager omdat het een onsje teveel was en de weegschaal zich 5 kg vergiste (volgens mij). Hier heb je A, de tijd niet voor maar B, behoort dit niet altijd tot de boodschap die je over wilt brengen aan je publiek. Thuis zien ze wel die Niek. Dat is overigens ook de reden dat mijn kinderen niet elke dag applaudisserend bij de deur staan als papa thuiskomt

Dat ego mag je wel gebruiken op het podium. Charisma braugt distance, zeggen de Duitsers. Een beetje mysterie, afstand, anders zijn of juist een waarheid claimen zorgt ook voor aantrekkingskracht. Kijk maar naar de gemiddels BN’er. Vraag jezelf echter goed af, zie ik daadwerkelijk de mens, of zie ik wat de televisie of de bladen ons laten zien?

“ Mensen vragen mij wel eens, hoe kun je toch zo positief blijven met zoveel pijn? Ik vraag dan altijd hoe ze toch zo negatief kunnen blijven zonder pijn. ”

Mockup - SprekersCanvas

SPREKEN IS EEN VAK: SPREKERSCANVAS

Met het Speakers Club sprekerscanvas zorg jij ervoor dat jij jouw positionering als spreker duidelijk krijgt.

Deze download kun je zelf invullen zodat je kunt ontdekken wat je nog nog scherp moet krijgen om een goed boekbare spreker te worden.

Naam(Vereist)
Betaalmethode

ZELFREFLECTIE

Dus het applaus dat je krijgt, de lofzang, de eigen kleedkamer, de radio en tv interviews, ze gaan over een gedeelte van wie ik ben. Als ik me dat blijf realiseren en dat blijf (h)erkennen, dan mag ik dus ontzettend trots zijn op wat ik kan. Spreken is wel een vak. Maar dan ben ik net zo trots als de stratenmaker, de kapper of de verpleegster. Die krijgen alleen niet de hele week applaus (de laatste overigens weer wel de laatste tijd). Er is namelijk niets zo irritant als sprekers die naast hun schoenen gaan lopen, de wijsheid denken in pacht te hebben of hautain worden. Tip van de dag; blijf je omringen met vrienden, familie en collega’s die je op je plek durven zetten, die in mijn geval de totale Niek zien en niet de spreker Niek. Dat is gezond voor je publiek, voor je klanten en met name voor jezelf.

keynote spreker Niek van den Adel

NIEK VAN DEN ADEL

Niek van den Adel is naast (inter)nationale keynote spreker ook auteur én initiatiefnemer van Speakers Club. Niek’s talks gaan over onderwerpen als veerkracht, klantgerichtheid, leiderschap, inspiratie en zorg – onderwerpen waar hij zelf veel mee te maken heeft gehad en waar hij met gepaste passie, humor en emotie over kan vertellen. Hij weet zijn publiek te raken en bewust te maken van essentiële zaken en kan snel verbinding leggen door zijn positieve en humoristische aanpak. Zijn uitgebreide ervaring en onvermoeibare doorzettingsvermogen maakt hem een waardevolle, gedreven coach en een gevatte sparringpartner.

Wil je ondersteuning, coaching of een programma volgen. Neem contact met ons op. Ook kan je nog even kijken op de download pagina voor eigen ontwikkeling!